Historien om å spille kort

Opprinnelsen til å spille kort er ikke helt klar. Det er bevis for at spillkort ble brukt i det 9. århundre f.Kr. Den ble oppfunnet i Kina. I stedet for å være laget av papir (eller nå plast), ser det ut til at disse modellkortene ble laget som treblokker ved hjelp av tidlig trykkteknologi. En av de tidligste kjente referansene til kortspill er funnet i en tekst fra 800-tallet kjent som Duyang Collection of Diverse, skrevet av Tang-dynastiets forfatter Su E. Den beskriver hvordan prinsesse Tongchang, datter av keiser Yizong av Tang, spilte det som ble kalt “sight reading” med medlemmer av Wei-klanen, familien til prinsessens mann, i år 868.

Fra Tang-dynastiet og utover begynte andre kortspill å dukke opp. Imidlertid, i motsetning til deres moderne etterkommere, hadde ikke disse kortene kvoter eller figurer, men ble skrevet ut med instruksjoner eller tap for den som tegnet dem.

Nøyaktig når og hvor søksmålene dukket opp er ukjent. Imidlertid er det kjent at de fulgte det samme generelle mønsteret nesten overalt hvor de dukket opp. Kortstokken består av 48 kort, som er delt inn i fire vinger. Hver gruppe inneholdt 12 kort, hvor de to første vanligvis representerte en konge og en minister. De resterende 12 kortene er sammensatt av tall og perioder (de små symbolene på forsiden av kortet indikerer fargen på kortet).

I det ellevte århundre spredte spillkort i hele Asia og Egypt. På et tidspunkt utviklet dekk på 48 seg til en pakke med 52 kort. Nok en gang var det 10 poengnummererte kort og tre kort kalt “rettskort” som viste kongen som det høyest rangerte kortet og to andre bemerkelsesverdige mannlige medlemmer av retten. Det er uklart nøyaktig når dronningen tar andreplassen, og Jack (skurken eller underordnet) er også den tredje.

De fire eldste passende spillkortene dukket opp i Europa rundt 1365. De er kjent for å ha eksistert i Catalonia og Sveits i 1371, så vel som mange andre steder som Firenze og Paris frem til 1380. Disse ble håndlaget og forsynt med spillkort trykt for første gang siden 1418 i Augsburg, Nürnberg og Ulm.

På midten av 1500-tallet introduserte portugisiske kjøpmenn spillkort til Japan.

Joker introduksjon

Jokeren ble introdusert til dekk i USA på slutten av atten og begynnelsen av det nittende århundre. Den ble utviklet for Euchre-spillet som spredte seg fra Europa til USA etter den amerikanske revolusjonen (1775-1783). I Euchre er kortet med høyest verdi knekt av høyeste farge (“trumf dress”). Jokeren ble introdusert for å løpe utover Jack. Jokerens navn antas å stamme fra Juker, et alternativ til Euchre.

Selv om de fleste synes kartene er flotte, har deres rykte lenge vært tvilsomt. I middelalderens Europa ble kortspill anklaget for å forårsake pengespill, drikking og en rekke andre laster som ikke var i samsvar med et moralsk samfunn. Noen steder var kortspill så utbredt og ansett som forkastelig at myndighetene forbød det. For eksempel, i 1377, forbød et edikt kortspill i Paris på arbeidsdager og forbeholdt dem bare i helgene. Samtidig har forkynnere kritisert papirene som en “djevelens illustrerte bok”, noe som resulterer i et korrupt liv. Alle spilte kort: konger, hertuger, geistlige, brødre, adelsmenn, prostituerte, sjømenn og fanger.

Selv om spillkort er universelle over hele verden, er det fortsatt regionale forskjeller, spesielt når det gjelder farger.

Engelsk dress

Engelske dresser består av batonger, diamanter, hjerter og spar. Imidlertid kan designene være forskjellige i andre kulturer. For eksempel i det franske taket er dressene kløver, hjerte, skaft, fliser. I tyske nøtter, bjeller, hjerter, blader. I italienske og spanske klubber mynter, krus og sverd. Så hvis du går til en butikk for å kjøpe en haug med kort, avhengig av land, kan du bli overrasket over hva du får.