Det er kortspilldag 28. desember!

Klipp dekk! 28. desember er det Arcade Day. Hvorfor ikke feste ved å utfordre et familiemedlem til et kortspill som Crazy Eights, Go Fish eller Old Maid? I mellomtiden kan du blande disse morsomme fakta om å spille kort!

Å spille kort går langt tilbake

Spillkort antas å være oppfunnet i Kina rundt år 1000. Kortene var laget av tre, ikke det tynne, plastbelagte papiret vi bruker i dag. Noen av gulvene var til og med laget av bein!

Det første settet med kort laget av trykt papir? Disse dukket opp på scenen i det trettende århundre.

De første spillkortene ble håndmalt med kunstverk. Først på slutten av det tolvte århundre inneholdt kortene tall og farger i stedet for kunst. Tidlige kort hadde ikke draktene vi er vant til – hjerter, diamanter, klubber og spar. I stedet inneholdt kortene hverdagslige gjenstander som mynter, sverd eller krus.

Kort har endret seg gjennom årene

På slutten av 1300-tallet begynte kortspill i Frankrike med de fire dressene vi kjenner i dag.

Noen mennesker sier at de fire fargene på spillkort representerer de fire årstidene – hjerter representerer vår, sommerklubber, diamanter representerer høst og spar representerer vinter. Noen mener imidlertid at dressene tidligere var et symbol på samfunnet. I dette tilfellet representerer hjerter kirkemedlemmer, diamanter for velstående, klubber representerer arbeiderklassen, og spar representerer hæren.

Det er en historie om de draktene

Når det gjelder antall kort i en kortstokk, antas 52 kort å representere 52 uker av året.

Ansiktskortene i spillkort er modellert etter personer i historie eller mytologi. For eksempel sies det at diamantkongen representerer Julius Caesar, den første keiseren i Roma. Queen of Spades betyr Athena, krigergudinnen i gresk mytologi. Jack of Clubs sies å være Sir Lancelot, som var en ridder i britisk legende.

Den eldste kjente blackjack i verden dateres tilbake til det femtende århundre. Det er et sett med 52 papirer fra Holland. Kortene tilhører en samler, men han bestemte seg for å selge taket i 1983. Han solgte dem til et museum i New York for rundt 150 000 dollar!

Det er flere måter å stokke kort på

En av de mest populære metodene for å blande kort er en teknikk som kalles kryssblanding. For å gjøre dette, flytt overflaten sakte fra den ene hånden til den andre.

Når du for eksempel holder høyre hånd flatt, vil venstre tommel og fingre ta tak i en bunke kort nederst på kortstokken. Flytt dette til toppen av overflaten som fremdeles er i høyre hånd.

Dette ble gjentatt om og om igjen.

Det er også en populær blandet stil kalt riffle. Denne metoden innebærer å dele overflaten i to og holde den ved siden av hverandre med tommelen innover.

Deretter låser du og slipper kortene tommelen holder slik at kortene veves tilbake i kortstokken.