Online bridge guide

Når været utenfor gjør inneaktiviteter attraktive og man er bridge entusiast, er det å spille bridge på Internett tingen hvis man er for seg selv. Men det er mange steder man kan gå til, så her har du en liten guide i vrimmelen av online bridge steder. Jeg har plukket ut de stedene jeg selv synes er mest aktuelle, og stoler du ikke på meg kan du finne en liste på følgende link: http://www.greatbridgelinks.com/gblPLAY/
På de fleste online bridge stedene er det ganske enkelt å komme i gang. Man laster ned programvaren og installerer det hvis det er en windows applikasjon (program som kjøres med windows operativsystem som de fleste har), eller lar nettleseren ordne alt automatisk hvis det er Java. Java er et program som kjøres i din nettleser, som for eksempel Internet Explorer (nesten alle bruker den). De online bridge stedene som har Java versjon av sin programvare gjør at de som har Mac, bruker Linux eller er helt blanke når det gjelder PC, kan spille bridge uten problemer. 

De aller fleste online bridge stedene har chat (= snakke, som betyr at du kan kommunisere med andre ved hjelp av tekst). Språket som brukes er for det meste engelsk, og det betyr at du må kunne knote litt i hvert fall. På de største online bridge stedene kan du nok finne en del nordmenn slik at du kan bruke norsk, men det er jo fint å kunne finne nye bridgevenner fra de mest eksotiske landene i verden. 

Når du er klar til å spille er det greit å følge en del felles skrevne og uskrevne regler. Vær høflig ved å si hi (hei) når du kommer til et bord eller treffer nye spillere. Du bør alltid spørre om det er greit at du sitter, for de fleste blir irriterte hvis du bare setter deg. Du bør også alltid avslutte et spill du har startet. Vanlige regler for bridge gjelder, slik som tenkepauser, manglende alert eller uakseptabel oppførsel (som for eksempel kjefting eller dårlig språkbruk). For de fleste online bridge steder er det sosiale veldig viktig, og da bør du ikke gjøre deg upopulær.

Noen forkortelser som er vanlig: thx (thanks = takk), GLP (good luck partner = lykke til makker) og BRB (be right back = snart tilbake). Den siste brukes når du for eksempel løper av gårde fra din pc som blindemann for å hente noe. 

I denne uformelle guiden har jeg tatt med noen opplysninger for 8 steder der man kan spille online bridge. Det finnes som sagt flere, men jeg har altså valgt disse som nok skal dekke de fleste behov. Noen av dem har jeg godt kjennskap til, siden jeg har spilt der en del selv, mens andre har jeg sjekket på grunn av denne artikkelen. Det blir for mye å gi detaljer for hva hver online bridge sted kan tilby, så jeg har bare tatt med hva jeg selv synes er vesentlig. I tillegg har jeg dristet meg til å gi terningkast som selvfølgelig gjør meg lagelig for hogg. Jeg vil derfor påpeke at dette er min subjektive mening. Jeg har lagt vekt på hvor mye det koster, hva som tilbys, og hvor mange spillere som er til stede. Du bør selv finne stedet der du trives med å spille bridge på nettet. Lykke til! 

NB. Prisene er som oftest oppgitt i amerikanske dollar, og jeg har gjort dem om til NOK med en kurs på 1$=6,7NOK.OKbridge er den eldste og antagelig den mest kjente av stedene der man kan bridge på nettet. I dag har OKbridge mer enn 19000 medlemmer.

Program: Windows, Java og Telenett
Medlemskap: 663kr per år, 84kr per måned. En ukes gratis prøveperiode.
URL: http://www.okbridge.com

Woodgroves vurdering:

Dette er utvilsomt stedet for deg som liker å spille mot gode motstandere. Det er alltid mange spillere online slik at du raskt finner deg en plass å spille. Okbridge har rating som kalles Lehman. For deg som er god i bridge, og vil spille kvalitetsbridge, er dette i starten en frustrerende opplevelse. Du starter på 50 (Lehman ranking) og da er det nesten ingen gode spillere som vil spille med deg. Så før du forbedrer rankingen må du spille med ”røkla”. På Okbridge er det mange turneringer, både korte og lange. Det negative er at prisen er høy, i hvert fall når mange andre bridge nettsteder er gratis. En annen ting som trekker ned er at jeg synes en del av spillerne der er uhøflig og tenker kun poeng. Det har jeg erfart selv, og hørt av andre. Men tross alt, OKbridge er stedet for de som liker å spille mye og liker kvalitet. Bridgebase er den av online bridge klubbene som vokser raskest. Best kjent er kanskje BBO for sin Vugraph hvor du kan se ”live” bridge fra forskjellige turneringer.

Program: Windows
Medlemskap: Gratis!
URL: http://www.bridgebase.com/

Woodgroves vurdering:

Dette er ikke det beste stedet å spille online bridge, men du får så mye. Det er veldig mange spillere her, så det er ingen problemer å få spilt alle typer bridge. For de som bare behersker norsk er det sikkert mulig å finne egne norske bord. Det er også mange turneringer der. I tillegg kan du lære bridge, også med bridgelærere til stede som gir forelesninger og som du kan stille spørsmål til. For de som ikke vil spille er det ”live” bridge fra internasjonale turneringer. For eksempel viste BBO fra bridgefestivalen i Trondheim. Det meste av det du finner på BBO er altså gratis, men noe av bridgemateriellet for å lære mer bridge, koster litt. Designen er ikke all verden, og for toppspillere hadde det nok vært ønskelig med rating, men siden BBO er gratis, kan man vel ikke forlange mer. Denne må du bare ha!Dette er det offisielle online bridge stedet til ACBL, den amerikanske bridge union.

Program: Windows
Medlemskap: 737kr per år for maks 200 turneringer, 1072kr per år for å spille så mye du vil, 335kr per år for å spille I det uformelle bridgerommet, 80kr per måned for maks 15 turneringer og 120kr per måned for å spille så mye du vil.
URL: http://www.bridgebase.com/

Woodgroves vurdering:

Enkelt å installere og det er turneringer og sosiale rom. Det som gjør e-bridge forskjellig fra mange andre steder er at de har ”roboter” som du kan spille mot. På den måten kan du spille selv om du er alene. For meg virker det som at det er ikke så veldig mange spillere der. 8-10 bord på social room (uformelle rom) er ikke så mye og du må vente. Hvis du betaler, så er turneringene ganske bra, og du kan vinne mesterpoeng fra ACBL. Problemet er at de ikke kan konverteres til norske. Det var i hvert fall det jeg fikk vite av NBF for få år siden. Det som trekker ned er prisen som er høyere enn OKbridge for et produkt som er mye dårligere. Og hvem gidder å betale 335kr per år for uformell bridge mot roboter?? Med så få spillere burde de slå av prisen minst 90%!Swangames ble lansert i 2000 og har nettopp inngått avtale med det svenske bridgeforbundet om et gratis spillested for sine medlemmer.

Program: Windows og Java
Medlemskap: 402kr per år, 120kr for 3 måneder, 47kr per måned og 13kr per uke. Dette er for å spille turneringer. Å spille i det uformelle rommet er gratis. Det er 7 dagers gratis prøvetid for turneringer.
URL: http://www.swangames.com

Woodgroves vurdering:

Jeg likte designen og brukersnittet. Ranking systemet er bra. I det uformelle rommet kan du spille mot roboter som benytter seg av GIB, det beste dataprogrammet for kunstig bridge intelligens. Du kan spille turneringer med mesterpoeng fra ACBL, men som tidligere nevnt kan disse dessverre ikke konverteres. Siden svenskene vil kunne spille her gratis, er det lettere for oss nordmenn å konversere hvis man ikke er så stødig i engelsk. Prisene er godt under OKbridge og andre steder man må betale medlemskap for. Akkurat nå er det forholdsvis få spillere, langt mindre enn på OKbridge og BBO, så det trekker ned. 


Denne online klubben het tidligere Bridge Player Live og ble startet så tidlig som i 1994 og hadde den første windows plattform versjonen. Dette er en Englands basert klubb.

Program: Windows og Java
Medlemskap: 663kr per år. Turneringer inkludert. Gratis 30 dagers prøvetid (48 spill). Gratis spilling i det uformelle bridgerommet.
URL: http://bridgeclublive.com

Woodgroves vurdering:

Jeg var innom og kikket et par ganger og fikk ikke så veldig positivt inntrykk. Men som sagt, jeg har ikke prøvd så mye. Da jeg var der på kveldstid var det bare 5-6 bord i det uformelle rommet, og noen flere på turneringen. Java versjonen hadde dårlig brukersnitt og jeg likte ikke designen. Dette er faktisk laget av nordmenn, og hvis du liker å spille singel bridge uten at noen kan jukse, så er dette absolutt stedet for deg.

Program: Windows og Java
Medlemskap: 100kr for 120 spill og 2580kr for 3200 spill. Du får 15 spill gratis som prøvemedlem.
URL: http://www.topbridge.com

Woodgroves vurdering:

Her får man en ukjent tilfeldig makker for hvert spill, altså singel. Dette er det eneste stedet man kan være nesten 100% sikker på at det ikke jukses. Du må betale for hvor mye du spiller, og gulleroten er at man kan vinne penger hvis man gjør det bra. Det er et fast system som alle må spille, og det er ikke chat mulighet. Fordelen med Topbridge er at du får spille rettferdig bridge, og du kan vinne penger. Men det sosiale forsvinner jo, og selv synes jeg det virker for sterilt å bare sitte der og ikke kunne kommunisere. Men det er jo mitt subjektive synspunkt. En annen negativ ting er at hvis du ikke er en god bridgespiller vil du antagelig bare sponse de flinke som stikker av med premiene (pengene dine). Så du bør like singelbridge og være god hvis du skal spille her. Eller du bryr deg ikke om at du må betale for å spille med/mot de beste. Hvis du bare vil fordrive tiden og kanskje chatte litt, er dette kanskje noe for deg. Helt uformelt og gratis i et spill av mange på Yahoo.

Program: Java
Medlemsskap: Gratis
URL: http://games.yahoo.com/br

Woodgroves vurdering:

Enkelt å laste inn for man bare registrerer seg og trykker på en knapp, og så er man klare til å spille. Dette er helt uformelt. Man hopper inn på en ledig plass og spiller. Scoringen er robber, og det er ingen ranking. Det er for så vidt greit, og det er mange spillere der. Man kan også velge vanskelighetsgrad. Men det jeg har å utsette på Yahoo bridge er at det er så useriøst. Spillere kommer og går midt i spillet. Og mange av spillerne har nesten eller ikke spilt bridge før. Men det er kanskje bedre enn å gjøre ingenting? Dette var tidligere winBridge som startet helt tilbake i 1997. 

Program: Java
Medlemsskap: Gratis
URL: http://www.jbridge.net

Woodgroves vurdering:
Her var det mange nordmenn som spilte, men dessverre ble winBridge, som det før het, oppkjøpt av et Internett selskap som gikk konkurs da Internettboblen sprakk. Siden jeg selv har vært og er administrator der, skal jeg ikke gi noen terningkast. Du kan sjekke det selv. Men du må kanskje installere Java tillegg for å kunne kjøre programmet. Akkurat nå i en ny oppstartperiode med nytt navn er det få spillere her. 

Jeg håper du vil finne et sted der du føler deg hjemme etter spillestyrke og lommebok. Men uansett bør du ikke glemme at ”live” bridge er best av alt! Å sitte ved bordet og kjenne kortene mellom hendene kan ikke erstattes med en skjerm og klikking. God bridge!